Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Soczysty pasztet z kurczaka

  • 1 kurczak (ok. 1,8 kg)
  • 4 duże udka z kurczaka
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 marchew
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • olej do posmarowania blachy

Mięso umyj, kurczaka pokrój na ćwiartki, przełóż do dużego garnka, zalej wodą, żeby mięso było przykryte.

Dodaj marchew, cebulę, listek i trochę soli, wszystko gotuj do miękkości.

Ugotowane mięso wyjmij, do gorącego wywaru włóż wątróbkę, parz 10 min.

Następnie w wywarze namocz kajzerki, po 10 minutach lekko odciśnij.

Mięso oddziel od kości, zmiel z ugotowaną marchewką, cebulą , wątróbką i kajzerkami - 2 razy.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, wbij jajka i dodaj mielone grzyby.

Wszystko dokładnie wyrób. Wierzch pasztetu dobrze uklep, następnie zrób wzorki widelcem na wierzchu.

Piecz w blaszce o wymiarach 25x40 cm, lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, około 1h w 180 stopniach C z termoobiegiem , lub 1 h 15 min bez termoobiegu.

Soczysty wyśmienity pasztet drobiowy, najlepiej smakuje z ćwikłą lub chrzanem.

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     355418 / 37 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI