Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Soczysty pasztet z kurczaka

  • 1 kurczak (ok. 1,8 kg)
  • 4 duże udka z kurczaka
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 marchew
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • olej do posmarowania blachy

Mięso umyj, kurczaka pokrój na ćwiartki, przełóż do dużego garnka, zalej wodą, żeby mięso było przykryte.

Dodaj marchew, cebulę, listek i trochę soli, wszystko gotuj do miękkości.

Ugotowane mięso wyjmij, do gorącego wywaru włóż wątróbkę, parz 10 min.

Następnie w wywarze namocz kajzerki, po 10 minutach lekko odciśnij.

Mięso oddziel od kości, zmiel z ugotowaną marchewką, cebulą , wątróbką i kajzerkami - 2 razy.

Dopraw solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, wbij jajka i dodaj mielone grzyby.

Wszystko dokładnie wyrób. Wierzch pasztetu dobrze uklep, następnie zrób wzorki widelcem na wierzchu.

Piecz w blaszce o wymiarach 25x40 cm, lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, około 1h w 180 stopniach C z termoobiegiem , lub 1 h 15 min bez termoobiegu.

Soczysty wyśmienity pasztet drobiowy, najlepiej smakuje z ćwikłą lub chrzanem.

Często słyszę: kolacja? Dwa jabłka. Taka kolacja NA PEWNO nie odchudza (no chyba że zamiast kawałka tortu je zjemy). A wiele osób może przyprawić o poranny ból głowy ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331943 / 324 / 16
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI