Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Warzywa w galarecie

np. na kolację dla odmiany

  • 2 marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1/3 kalafiora
  • 1/3  brokułu
  • czerwona papryka
  • 3 szklanki bulionu
  • 5-6 łyżek żelatyny
  • 3 pieczarki
  • sól, pieprz

Bulion zagotuj, dodaj 5-6 łyżek żelatyny (sprawdź recepturę na opakowaniu). Dobrze rozmieszaj.

Zostaw do ostygnięcia. Warzywa umyj, pokrój dowolnie, zblanszuj w gorącej wodzie przez ok. 8 minut. Pieczarki pokrój w ćwiartki i podsmaż (możesz dodać 1 łyżkę wody). Po ostygnięciu dodaj pietruszkę.

Warzywa rozłóż do opłukanych zimną woda miseczek, zalej galaretką. Możesz dodać kilka plasterków pokrojonej szynki do środka lub ćwiartki jajek, ogórek konserwowy.

Podawaj galaretkę pokrojoną w grube plastry.

Wersja dla leniwych i pechowców:  zębami, jak jogurt będzie wyjątkowo dziki, to się obliżesz nie otwieraj, pij przez słomkę zrób dziurkę w podstawie i wypij ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327000 / 7 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI