Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Ziemniaki marynowane z grilla 

(1 porcja)

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • po 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu i natki pietruszki
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, włóż do osolonego wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Odcedź i pokrój w grube plasterki. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, rozmarynem i natką, przypraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Plasterki ziemniaków włóż do miski, polej marynatą, odstaw na godzinę. Plasterki ziemniaków ułóż na aluminiowej tacce do grillowania. Grilluj z każdej strony ok. 5 minut (lub piecz w piekarniku w temp. 180 stopni).

W czasie pieczenia ziemniaki smaruj marynatą.

Stare przysłowia mówią: ryba psuje się od głowy. Oj psuje się i to jak! Świeże ryby są bowiem nietrwałe i łatwo się psują, a zatrucia bywają bardzo niebezpieczne.   Krótka ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312503 / 14 / 2