Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Keczup domowy 

  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2  łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli

Pomidory pokrój w ósemki, cebulę w kostkę. Warzywa włóż do rondla, dodaj listki laurowe, rozmaryn i sól, gotuj na małym ogniu 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wyrzuć listki i rozmaryn, pomidory z cebulą przetrzyj przez sito. Goździki, pieprz i ziele angielskie utłucz w moździerzu, dodaj do przecieru z cukrem i pozostałymi przyprawami. Wymieszaj, gotuj 30 minut. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę, dodaj do przecieru z octem, gotuj aż keczup zgęstnieje. Gorący przełóż do słoików, wierzch ketchupu nakryj krążkiem celofanu zanurzonego w spirytusie, słoiki zamknij.

Opracowany w latach 80-tych XX wieku indeks glikemiczny to system klasyfikacji wszystkich węglowodanów na skali 0-100, pozwalający sprawdzić, jak wpływają one na bardzo ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     364029 / 29 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI