Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Keczup domowy 

  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki czerwonego octu winnego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2  łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli

Pomidory pokrój w ósemki, cebulę w kostkę. Warzywa włóż do rondla, dodaj listki laurowe, rozmaryn i sól, gotuj na małym ogniu 20 minut od czasu do czasu mieszając. Wyrzuć listki i rozmaryn, pomidory z cebulą przetrzyj przez sito. Goździki, pieprz i ziele angielskie utłucz w moździerzu, dodaj do przecieru z cukrem i pozostałymi przyprawami. Wymieszaj, gotuj 30 minut. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę, dodaj do przecieru z octem, gotuj aż keczup zgęstnieje. Gorący przełóż do słoików, wierzch ketchupu nakryj krążkiem celofanu zanurzonego w spirytusie, słoiki zamknij.

  Wieloletnie badania naukowe prowadzone na całym świecie potwierdziły już dawno niezwykłe właściwości nasion ostropestu plamistego (łac. Silybum Marianum). Jest ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI