Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Domowe pesto z suszonych pomidorów 

  • 250g suszonych pomidorów (ale nie w oleju)
  • 6 ząbków czosnku 
  • 150g orzechów nerkowca lub pinii
  • 2-3 łyżeczki sezamu (niekoniecznie)
  • 250ml + kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory włóż do miseczki i zalej gorąca wodą na kilka minut. Lekko odciśnij i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Orzechy i ziarna upraż na suchej patelni. Pomidory, czosnek i ziarna (orzechy) zmiksuj w blenderze na gładką masę dolewając oliwy. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Nałóż pesto do niewielkich słoików i wlej na wierzch po łyżce oliwy. Zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Podawaj do makaronu lub jako składnik sosów.

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     363192 / 57 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI