Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Domowe pesto z suszonych pomidorów 

  • 250g suszonych pomidorów (ale nie w oleju)
  • 6 ząbków czosnku 
  • 150g orzechów nerkowca lub pinii
  • 2-3 łyżeczki sezamu (niekoniecznie)
  • 250ml + kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Pomidory włóż do miseczki i zalej gorąca wodą na kilka minut. Lekko odciśnij i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Orzechy i ziarna upraż na suchej patelni. Pomidory, czosnek i ziarna (orzechy) zmiksuj w blenderze na gładką masę dolewając oliwy. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Nałóż pesto do niewielkich słoików i wlej na wierzch po łyżce oliwy. Zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Podawaj do makaronu lub jako składnik sosów.

Janginizacja czyli przetwory bez odrobiny nawet cukru i żadnego innego dosładzacza. Za to ze szczyptą soli. Robiąc przetwory, na ogół wykorzystujemy wszelkiego ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI