Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sos pomidorowy słodko-ostry 

  • 2 kg pomidorów
  • 500g jabłek
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Rodzynki namocz. Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń rdzeń. Jabłka i cebule zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Warzywa gotuj 1 godzinę, dodaj ocet, odcedzone rodzynki i pozostałe składniki, wymieszaj. Gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Odcedź liść laurowy i ziele angielskie. Gorący sos przełóż do słoików. Słoiki szczelnie zamknij, odwróć do góry dnem, przykryj grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Lubimy żółty ser, chętnie dodajemy go do zapiekanek czy na kanapkę, często sięgamy jako wieczorna przegryzka (to akurat niezdrowy nawyk!). Ale, czy to, co kupujemy ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI