Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sos pomidorowy 

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • 500g cebuli
  • 4/5 szklanki octu 6%
  • 1 szklanka musztardy sarepskiej
  • 1/2 szklanki cukru
  • po kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka
  • sól

Pomidory pokrój w ósemki, cebule w plastry. Rozgotuj. Przetrzyj przez sito. Do naczynia z przecierem wrzuć węzełek z gazy z ziarnami przypraw. Gotuj na małym ogniu, aż objętość przecieru zmniejszy się o połowę. Wyrzuć węzełek. Dodaj ocet, musztardę, cukier i pozostałe przyprawy. Przecier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przelej do słoików. Słoiki szczelnie zamknij, odwróć do góry dnem, przykryj grubym ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Za oknem letnio, gorąco. Dla niektórych to powód do radości, dla innych utrapienie. Upały naprawdę mogą dać się ze znaki! Powinniśmy pomóc naszemu organizmowi.   Poniżej ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339267 / 51 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI