Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Rolada z indyka ze szpinakiem i parmezanem

- 700-800 g piersi indyka

- 10 plastrów szynki

- 600 g szpinaku w liściach

- 3 łyżki oliwy

- 80 g tartego parmezanu

- 1 kostka rosołu drobiowego Knorr (lub bulionetka)

- 2 łyżki musztardy

- 1 łyżeczka masła

- sól i pieprz do smaku

- sznurek

przepisy na wielkanoc, rolada z indyka rolada z parmezanem wielkanoc

1. Ugotuj szpinak wg przepisu na opakowaniu (w liściach) przez 3-4 minuty. Nie przykrywaj garnka. Odcedź szpinak, przelej strumieniem zimnej wody i odciśnij mocno w dłoni. Następnie drobno posiekaj.

2. Mięso rozbij do grubości 0,5 cm.

3. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z jednej strony.

4. Szynkę rozłóż na mięsie.

5. Szpinak posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Rozprowadź go na szynce.

6. Posyp tartym parmezanem.

7. Całość zroluj ściśle. Zwiąż roladę trzema kawałkami sznurka w poprzek i jednym wzdłuż.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

9. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy. Dodaj łyżeczkę masła do smaku.

10. Posól roladę i posyp świeżo zmielonym pieprzem, przełóż na rozgrzaną patelnię.

11. Podsmaż z 4 stron na rumiano.

12. Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego i piecz ją 20-30 min. Podczas pieczenia co 5 minut podlewaj mięso wyciekającym sosem.

13. Wyjmij roladę. Do naczynia, w którym piekło się mięso, wlej 1 szklankę bulion, wymieszaj z sosem z mięsa.

14. Przelej płyn na patelnię. Podgrzewaj, aż nieco zgęstnieje.

15. Pod koniec dodaj musztardę, dobrze wymieszaj i od razu! zdejmij patelnię z ognia.

16. Posyp sos świeżo zmielonym pieprzem.

17. Roladę pokrojoną w plastry podawaj z sosem.

Przed zakupem  Jajko powinno być gładkie, nie może mieć białego nalotu ani zbytnio się błyszczeć, powinno być matowe i bez pęknięć. Warto też wziąć z opakowania ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323141 / 46 / 8
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI