Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Marchewkowy piernik Palce lizać!

  • 800g marchwi
  • 300g mąki (pszenna, mieszana z żytnią, orkiszową, typ 750 i więcej)
  • 300g cukru brązowego
  • 150g oleju
  • 4 jajka
  • 10g proszku do pieczenia
  • 10g przyprawy do pierników
  • 50g migdałów bez skórki
  • 50g orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 czubata łyżeczka sody

Marchew obierz na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj olej z cukrem, dodaj lekko ubite jajka, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, przyprawę do pierników, cukier waniliowy i wymieszaj. Dadaj marchew, posiekane orzechy oraz migdały i wymieszaj. Na koniec dodaj sodę i lekko wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Za oknem letnio, gorąco. Dla niektórych to powód do radości, dla innych utrapienie. Upały naprawdę mogą dać się ze znaki! Powinniśmy pomóc naszemu organizmowi.   Poniżej ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI