Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pasztet drobiowy - wersja odchudzona

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok 1,5 kg - ja często używam też ćwiartek) 
  • 2 jajka 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 2 czerstwe bułki grahamki 
  • 0,5l mleka
  •  2 średnie cebule
  • 4 łyżki masła 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • sól, pieprz (najlepiej biały, świeżo mielony)

Kurczaka i warzywa (oprócz 1 cebuli) ugotuj z przyprawami (ziele, liść, sól, pieprz). Kurczaka po ugotowaniu ostudź i obierz mięso (od kości i skóry). Bułki namocz w ciepłym mleku. Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Mięso, warzywa (oprócz pietruszki, jej nie dodawaj do pasztetu) i odciśnięte bułki zmiel 2 x w maszynce do mięsa (na drobnym sitku). Dodaj jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrabiaj rękoma. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij mięsem. Piecz w 180 stopniach C około 1 godziny.

 

Pasztet po upieczeniu dobrze jest obciążyć np. deską do krojenia i pozostawić tak do ostygnięcia.

Kupić dobre jajka nie jest łatwo, szczególnie, że słowo eko, ekologiczny itp. są często niestety! nadużywane. Jak to zrobić? Aby sprawdzić jakość jajka, musisz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI