Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Małgosiowe pierniczki z mąki żołędziowej

  • 150g mąki żołędziowej
  • 300g innej mąki (pszennej, żytniej czy orkiszowej, lub mieszanki bezglutenowej)
  • 150g masła lub oleju kokosowego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy, może być ksylitol lub inny zamiennik cukru (xylitol, tagatoza)
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Jeśli chcesz, aby pierniczki nie musiały "odleżeć trochę" i być od razu gotowe do spożycia, połowę miodu zastąp cukrem brązowym (lub zastępnikiem cukru) i dodaj 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
 
Jeśli lubisz bardziej czekoladowe: dodaj 2 łyżeczki kakao lub karobu.
pierniczki zdrowe przepisy na święta ciasteczka na święta świąteczne pierniczki

Przygotowanie:

Masło pokrój w kostkę i zagnieć z miodem (lub cukrem), przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, mąkami i jakiem. Na końcu dodaj sodę. Schłodź w zamrażarce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i foremkami wykrajaj pierniczki. Ukłądaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ostudzone posyp cukrem pudrem.

  Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce! zwykł mówić Kubuś Puchatek.    Siedzisz lub leżysz i myślisz "jak mi się nic nie chce". Nic mi się nie chce, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312732 / 59 / 5