Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Małgosiowe pierniczki z mąki żołędziowej

  • 150g mąki żołędziowej
  • 300g innej mąki (pszennej, żytniej czy orkiszowej, lub mieszanki bezglutenowej)
  • 150g masła lub oleju kokosowego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy, może być ksylitol lub inny zamiennik cukru (xylitol, tagatoza)
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Jeśli chcesz, aby pierniczki nie musiały "odleżeć trochę" i być od razu gotowe do spożycia, połowę miodu zastąp cukrem brązowym (lub zastępnikiem cukru) i dodaj 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
 
Jeśli lubisz bardziej czekoladowe: dodaj 2 łyżeczki kakao lub karobu.
pierniczki zdrowe przepisy na święta ciasteczka na święta świąteczne pierniczki

Przygotowanie:

Masło pokrój w kostkę i zagnieć z miodem (lub cukrem), przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, mąkami i jakiem. Na końcu dodaj sodę. Schłodź w zamrażarce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i foremkami wykrajaj pierniczki. Ukłądaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Za oknem letnio, gorąco. Dla niektórych to powód do radości, dla innych utrapienie. Upały naprawdę mogą dać się ze znaki! Powinniśmy pomóc naszemu organizmowi.   Poniżej ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339313 / 23 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI