Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Małgosiowe pierniczki z mąki żołędziowej

  • 150g mąki żołędziowej
  • 300g innej mąki (pszennej, żytniej czy orkiszowej, lub mieszanki bezglutenowej)
  • 150g masła lub oleju kokosowego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy, może być ksylitol lub inny zamiennik cukru (xylitol, tagatoza)
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Jeśli chcesz, aby pierniczki nie musiały "odleżeć trochę" i być od razu gotowe do spożycia, połowę miodu zastąp cukrem brązowym (lub zastępnikiem cukru) i dodaj 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
 
Jeśli lubisz bardziej czekoladowe: dodaj 2 łyżeczki kakao lub karobu.
pierniczki zdrowe przepisy na święta ciasteczka na święta świąteczne pierniczki

Przygotowanie:

Masło pokrój w kostkę i zagnieć z miodem (lub cukrem), przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, mąkami i jakiem. Na końcu dodaj sodę. Schłodź w zamrażarce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i foremkami wykrajaj pierniczki. Ukłądaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ostudzone posyp cukrem pudrem.

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI