Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sernik trójczekoladowy

tortownica o średnicy 23 cm

 

Spód:

  • 150 g czekoladowych herbatników (lub maślanych + 1 łyżka kakao)
  • 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła


Masa serowa: 

  • 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) :można użyć twarogu np. półtłustego
  • 150 g cukru 
  • 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 4 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany (18% tłuszczu) 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g ciemnej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 100 g białej czekolady 
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)
sernik sernik świąteczny zdrowy sernik odchudzony sernik


Spód:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopniC. Ciastka miksujemy z masłem w malakserze. Wykładamy otrzymaną masą spód tortownicy (ja dla pewności, że nic nie przecieknie, wykładam ją wcześniej folią aluminiową), ubijając ją dnem szklanki. Podpiekamy przez 10 - 12 min.

Masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodajemy pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W 3 większych miseczkach roztapiamy 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zważy), zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej. Do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki. Można to zrobić w "bain marie" lub jeszcze wygodniej w mikrofalówce (ja nastawiam na 360 W i 50 sekund, wyjmuję lekko roztopioną i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia).

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodajemy ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszamy trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

Na wystudzony spód wlewamy białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładamy masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

Pieczemy przez 15 min w 180?C, a następnie przez 1 godz - 1 godz 15 min w 160?C. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawiamy sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku (ja robię szczelinę wsuwając trzonek drewnianej łyżki w drzwiczki). Zostawiamy na noc w lodówce.
 

  

Ten przepyszny przepis został zamieszczony dzięki Agnieszce z www.kuchnianadatlantykiem.com Polecamy!
 

sernik sernik świąteczny zdrowy sernik odchudzony sernik
sernik sernik świąteczny zdrowy sernik odchudzony sernik

  Tabata. Trening trwający zaledwie 4 minuty, ale swoją intensywnością zastępujący godzinę ćwiczeń. Jest skuteczny w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz znacznie ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331943 / 324 / 16
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI