Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sernik trójczekoladowy

tortownica o średnicy 23 cm

 

Spód:

  • 150 g czekoladowych herbatników (lub maślanych + 1 łyżka kakao)
  • 50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła


Masa serowa: 

  • 1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) :można użyć twarogu np. półtłustego
  • 150 g cukru 
  • 25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 4 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany (18% tłuszczu) 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g ciemnej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady 
  • 100 g białej czekolady 
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)
sernik sernik świąteczny zdrowy sernik odchudzony sernik


Spód:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopniC. Ciastka miksujemy z masłem w malakserze. Wykładamy otrzymaną masą spód tortownicy (ja dla pewności, że nic nie przecieknie, wykładam ją wcześniej folią aluminiową), ubijając ją dnem szklanki. Podpiekamy przez 10 - 12 min.

Masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem i skrobią do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodajemy pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W 3 większych miseczkach roztapiamy 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zważy), zaczynając od białej, potem mlecznej i na końcu czarnej. Do białej i mlecznej dodajemy po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki. Można to zrobić w "bain marie" lub jeszcze wygodniej w mikrofalówce (ja nastawiam na 360 W i 50 sekund, wyjmuję lekko roztopioną i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia).

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodajemy ok. 1/3 masy serowej (u mnie to było wagowo mniej więcej ok. 500 g masy serowej na każdą porcję) i intensywnie mieszamy trzepaczką do piany aż do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że skończymy z grudkami czekolady w masie, ale w miarę mieszania wszystkie znikają.

Na wystudzony spód wlewamy białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładamy masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzamy masę z ciemnej czekolady.

Pieczemy przez 15 min w 180?C, a następnie przez 1 godz - 1 godz 15 min w 160?C. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Zostawiamy sernik do wystudzenia w minimalnie uchylonym piekarniku (ja robię szczelinę wsuwając trzonek drewnianej łyżki w drzwiczki). Zostawiamy na noc w lodówce.
 

  

Ten przepyszny przepis został zamieszczony dzięki Agnieszce z www.kuchnianadatlantykiem.com Polecamy!
 

sernik sernik świąteczny zdrowy sernik odchudzony sernik
sernik sernik świąteczny zdrowy sernik odchudzony sernik

  Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce! zwykł mówić Kubuś Puchatek.    Siedzisz lub leżysz i myślisz "jak mi się nic nie chce". Nic mi się nie chce, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323141 / 46 / 8
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI