Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pierogi z kapustą i grzybami

ciasto:

  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560g mąki (pół na pół pszennej białej i żytniej pełnoziarnistej lub pszennej białej i orkiszowej pełnoziarnistej lub tylko mąka 3 zboża firmy Lubella)

farsz:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 100g suszonych grzybów (lub posiekanych pieczarek)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 140g masła
pierogi z kapustą i grzybami ciasto na pierogi farsz do pierogów

Grzyby dokładnie umyj.

Kapustę kiszoną oraz grzyby zalej 0,5l wody i gotuj ok. 20 minut.

Odlej wodę, ugotowane skłądniki ostudź.

Cebulę posikaj, przełóż na patelnię. Do cebuli dodaj masło i duś do miękkości cebuli.

Dodaj kapustę z grzybami, przyprawy i podgotuj chwilę.

Przestudź, możesz jeszcze raz posiekać.

  

Składniki na ciasto wyrabiaj, aż ciasto odkleja się od ręki. Odstaw na 15 minut przykryte ściereczką.

Ciasto wyjmij, przykryj ściereczką. Rozwałkuj kolejne partie ciasta i zlepiaj pierogi.

 

Przepis na 70 szt.

 

Barszcz czerwony:  tradycyjne: czosnek, kminek, liść laurowy, lubczyk, majeranek, pieprz, ziele angielskie dla smakoszy: jałowiec   Fasolowa:  tradycyjne: bazylia, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI