Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Kurczak po florencku czyli zapiekany ze szpinakiem i mozarellą

  • 150g piersi z kurczaka
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (w liściach)
  • 1 - 2 cienkie plasterki sera mozarella
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka masła
kurczak zapiekany z mozarellą kurczak ze szpinakiem

Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem i usmaż na patelni bez tłuszczu. Zdejmij kurczaka, a na patelnię włóż 1 płaską łyżeczkę masła. Usmaż szpinak, pod koniec dodaj sok z cytryny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i jogurt. Wymieszaj. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego, na niego wyłóż szpinak, ułóż plasterki sera. Zapiecz 5-10 minut (aż ser się lekko zapiecze).

 

zdj. MonikaM 

Jego aromat i smak znamy i cenimy od wieków. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę, że to nie jedyne jego atuty!  Zastosowanie dla naszego zdrowia może mieć zarówno cynamon, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     345331 / 40 / 9
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI