Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Tarta francuska z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami

  • ciasto francuskie light
  • 400g szpinaku rozdrobnionego
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (200g)
  • 100g sera feta light
  • 200 g sera niebieskiego Lazur Light 
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 1 jajko
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól himalajska, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka masła - do posmarowania blachy
  • kilka plastró świeżego pomidora
tarta ze szpiankiem

Kurczaka posiekaj w kosteczkę, oprósz pieprzem. Podsmaż chwilę. Przełóż do innego naczynia i odstaw. Na patelnię wykładamy mrożony szpinak i podsmażamy na niskiej temperaturze.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stoni (z termoobiegiem). Na formę (okrągła z wzorem tarty - ok. 26-30 cm) posmarowaną odrobiną masła wykładamy ciasto. Nie powinno wystawać ponad formę - wtedy by się spaliło. Usuwamy więc jego nadmiar. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papiwerem do pieczenia i wysyp na nie np. suchą fasolę. Piecz ok. 15 minut. Zdejmij folię i podpiecz jeszcze 2-3 minuty - do zarumienienia sposu. Jeśli sposu nie podpieczesz, pod tartą będziesz mieć półsurowe rozmoknięte ciasto!

Piekarnik przestaw na tepmeraturę 180 stopni. Przypraw szpianak: czosnkiem, serem i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj i przestudź. Po ostudzeniu wymieszaj z rozkłóconym jajkiem. Na cieście ułóż kurczaka, przykryj masą szpinakową. Wygładź. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora. Zapiekaj ok. 20 minut. Tarta jest gotowa do zjedzenia i pokrojenia po ok. 10 minutach.

 

 

zdjęcia i przepis MonikaM 

tarta ze szpinakiem tarta z kurczakiem

oliwkowe pięty Oliwę z oliwek wcieramy w stopy i nakładamy czyste bawełniane skarpetki. Zabieg zmiękcza skórę na stopach. Oliwkę możemymy też wmasowywać w ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     345323 / 32 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI