Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Tarta francuska z kurczakiem, szpinakiem i pomidorami

  • ciasto francuskie light
  • 400g szpinaku rozdrobnionego
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (200g)
  • 100g sera feta light
  • 200 g sera niebieskiego Lazur Light 
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 1 jajko
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól himalajska, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka masła - do posmarowania blachy
  • kilka plastró świeżego pomidora
tarta ze szpiankiem

Kurczaka posiekaj w kosteczkę, oprósz pieprzem. Podsmaż chwilę. Przełóż do innego naczynia i odstaw. Na patelnię wykładamy mrożony szpinak i podsmażamy na niskiej temperaturze.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stoni (z termoobiegiem). Na formę (okrągła z wzorem tarty - ok. 26-30 cm) posmarowaną odrobiną masła wykładamy ciasto. Nie powinno wystawać ponad formę - wtedy by się spaliło. Usuwamy więc jego nadmiar. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papiwerem do pieczenia i wysyp na nie np. suchą fasolę. Piecz ok. 15 minut. Zdejmij folię i podpiecz jeszcze 2-3 minuty - do zarumienienia sposu. Jeśli sposu nie podpieczesz, pod tartą będziesz mieć półsurowe rozmoknięte ciasto!

Piekarnik przestaw na tepmeraturę 180 stopni. Przypraw szpianak: czosnkiem, serem i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj i przestudź. Po ostudzeniu wymieszaj z rozkłóconym jajkiem. Na cieście ułóż kurczaka, przykryj masą szpinakową. Wygładź. Na wierzchu ułóż plasterki pomidora. Zapiekaj ok. 20 minut. Tarta jest gotowa do zjedzenia i pokrojenia po ok. 10 minutach.

 

 

zdjęcia i przepis MonikaM 

tarta ze szpinakiem tarta z kurczakiem

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI