Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Placuszki z jagodami i ananasem

  • 2 jaja
  • mąka z pełnoziarnistego ryżu, jaglana po ok. 3 łyżki ("na oko")
  • mąka żołędziowa 2 łyżki 
  • odrobina bezglutenowego proszku do pieczenia 
  • napój sojowy lub inny inny zastępnik mleka krowiego - ilość zależna od uzyskania właściwej konsystencji- ok. 3/4 szklanki
  • olej kokosowy
  • leśne jagody i suszone ananasy
  • ksylitol i sok z cytryny 
placki bezglutenowe słodycze bezglutenowe przepis bez glutenu

PRZYGOTOWANIE:

Jaja rozbijamy, dodajemy do nich składniki sypkie + mleko sojowe, wszystko mieszamy tak aby powstała lekko gęsta ale lejąca się masa. Rozgrzewamy patelnię, dodamy olej kokosowy. Gdy się roztopi i patelnia będzie gorąca, wylewamy placuszki. Każdy zdobimy odrobiną ananasa i jagód. Smażymy szybko- ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Gotowe placuszki skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy ksylitolem.

 

Przepis Małgosi ze sklepu www.zdrowykielek.pl - gdzie kupisz wszystkie potrzebne składniki. 

Idzie wiosna, a wraz z nią idą nowe postanowienia i energia do działań! Masz głowę pełną planów, a słońce dodaje Ci sił. Czy po długiej zimie chciałabyś poczuć, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312735 / 62 / 5