Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Bułeczki z szynką przekładane i zwijane

Składniki ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła (roztopione)
  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej typ 750 (można wymieszać pół na pół z pełnoziarnistą)

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę składników i wyrobić jednolite zwarte ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto urośnie rozwałkować i nakładać farsz

Farsz:

  • 1/2 paczki szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów w oleju (niekoniecznie)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g szynki 
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek startego sera mozzarella
  • 4 łyżki parmezanu

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Szynkę z czosnkiem podsmażyć na maśle, mozzarellę pokroić w krótkie paski. Ułożyć na cieście. Zwinąć w rulon. Pokroić paski i upiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze ok. 190 stopni.

Jego aromat i smak znamy i cenimy od wieków. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę, że to nie jedyne jego atuty!  Zastosowanie dla naszego zdrowia może mieć zarówno cynamon, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     315656 / 46 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PLIKÓW COOKIE