Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Bułeczki z szynką przekładane i zwijane

Składniki ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła (roztopione)
  • 3,5 szklanki mąki orkiszowej typ 750 (można wymieszać pół na pół z pełnoziarnistą)

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę składników i wyrobić jednolite zwarte ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Gdy ciasto urośnie rozwałkować i nakładać farsz

Farsz:

  • 1/2 paczki szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów w oleju (niekoniecznie)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g szynki 
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek startego sera mozzarella
  • 4 łyżki parmezanu

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Szynkę z czosnkiem podsmażyć na maśle, mozzarellę pokroić w krótkie paski. Ułożyć na cieście. Zwinąć w rulon. Pokroić paski i upiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze ok. 190 stopni.

Domowe maliny czy leśne jeżyny, czarne jagody czy kolorowe porzeczki (a także agrest, żurawina) - powinny często gościć na naszych stołach! Mają: - bardzo dużo ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323111 / 16 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI