Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Dietetyczny majonez

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200g)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka octu winnego
  • sól morska/himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
majonez dietetyczny

Jajko wkłądamy do zimnej wody i od czasu jak się zagotuje, gotujemy ok. 7 minut. 

Przelewamy lodowatą wodą. Obieramy, nie studzimy - jajko ma być ciepłe!

Wszystkie pozostałe składniki przygotujesz podczas gotowania jajka.

W misce wymieszaj serek wiejski (cała zawartość, łącznie ze śmietanką, ale można też ją odsączyć, wtedy majonez będzie gęstszy), musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Dodaj szczyptę soli i pieprz. Dodaj pokrojone jajko.

Całość zmiksuj blenderem, aż masa będzie gładka i puszysta.

Ewentualnie dopraw do smaku.

Jak co roku, pierwszy weekend majowy jest oficjalnym rozpoczęciem sezonu. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby dania z grilla były pyszne, a przede wszystkim zdrowe!   Oto ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339184 / 40 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI