Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Ciasto figowo-marchewkowe

  • 350 g marchewki
  • 250 g suszonych fig
  • 2-3 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki imbiru, cynamonu, kardamonu

Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Figi posiekać i zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i zmiksować. Jaja ubić, dodać masło i przyprawy. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać marchewkę i figi, wymieszać wszystko razem. Przełożyć do niewielkiej brytfanki wysypanej otrębami, piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.

Przed zakupem  Jajko powinno być gładkie, nie może mieć białego nalotu ani zbytnio się błyszczeć, powinno być matowe i bez pęknięć. Warto też wziąć z opakowania ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI