Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Warzywne frytki z dipem

  • 5 marchewek
  • 4 korzenie pietruszki
  • 4łodygi selera naciowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty chili
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

dip:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
  • 1 łyżka majonezu (light lub dietetyczny)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 korniszony
  • 10 marynowanych pieczarek (lub innych grzybów)

 

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w słupki. Do miski wlej olej, włóż warzywa, dopraw i wymieszaj dłońmi, byolejz przyprawami został dokładnie rozporowadzony po warzywach. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. warzywa wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 25-30 minut - do dowolnego zrumienienia

Dip: w miseczce wymieszaj jogurt, łagodny chrzan śmietankowy, majonez, natkę i dopraw do smaku. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, pieczarki posiekaj, składniki wymieszaj dokładnie. 

Warzywne frytki podawaj z dipem.

Lekarze alarmują, że pranie w temperaturze 40 stopni Celsjusza zabija jedynie 14 proc. bakterii! Oznacza to, że na naszych ubraniach, bieliźnie, ręcznikach i pościeli ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI