Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Naleśniki otrębowe z kurczakiem

Naleśniki:

  • 1/2 szklanki otrąb (mieszane: pszenne, żytnie, owsiane) 
  • 1 szklanka mąki typ 750 (mieszana, może być np. 3 ziarna z firmy Lubella)
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

sos:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu lekkiego (np. mosso light)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu

kurczak do nadzienia:

  • filet z piersi kurczaka lub indyka ? dowolna ilość
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka (ekologicznej lub zwykłej, ale bez żadnej chemii!)

warzywa do nadzienia:

  • mix sałat lub sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek świeży
  • piórka cebuli czerwonej

Czosnek obierz, rozgnieć i odłóż na bok.
Mąkę wymieszaj z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstaw.

Przygotuj sos: czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj jogurt z majonezem, szczyptą soli, pieprzu i ew. przypraw. Odstaw do lodówki.
Filet pokrój w mniejsze kawałki, przypraw i usmaż na patelni na wodzie (kilka łyżek wody, jak zaczyna wrzeć wrzucamy kurczaka, dolewamy wodę w miarę jej parowania ? kurczak będzie pysznie soczysty!).
Usmaż naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta.
Podawaj z kawałkami kurczaka, warzywami i sosem czosnkowym.

 
Smacznego!

Sałaty są niezaprzeczalnie dobrym źródłem witamin i minerałów. Mają również niewiele kalorii. Mają tak wiele odmian, że każdy znajdzie coś dla siebie. W sklepach ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327175 / 44 / 5
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI