Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Naleśniki otrębowe z kurczakiem

Naleśniki:

  • 1/2 szklanki otrąb (mieszane: pszenne, żytnie, owsiane) 
  • 1 szklanka mąki typ 750 (mieszana, może być np. 3 ziarna z firmy Lubella)
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • szczypta soli

sos:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu lekkiego (np. mosso light)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu

kurczak do nadzienia:

  • filet z piersi kurczaka lub indyka ? dowolna ilość
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka (ekologicznej lub zwykłej, ale bez żadnej chemii!)

warzywa do nadzienia:

  • mix sałat lub sałata lodowa
  • pomidor
  • ogórek świeży
  • piórka cebuli czerwonej

Czosnek obierz, rozgnieć i odłóż na bok.
Mąkę wymieszaj z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstaw.

Przygotuj sos: czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj jogurt z majonezem, szczyptą soli, pieprzu i ew. przypraw. Odstaw do lodówki.
Filet pokrój w mniejsze kawałki, przypraw i usmaż na patelni na wodzie (kilka łyżek wody, jak zaczyna wrzeć wrzucamy kurczaka, dolewamy wodę w miarę jej parowania ? kurczak będzie pysznie soczysty!).
Usmaż naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta.
Podawaj z kawałkami kurczaka, warzywami i sosem czosnkowym.

 
Smacznego!

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI