Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pizza razowa z tuńczykiem

Składniki na dwie pizze:

ciasto:

- 200g mąki pszennej razowej (lub trzy ziarna Lubella)

- 2 łyżeczki suszonych drożdży lub cztery świeżych

- ok. 120ml ciepłej wody ( zależnie od mąki )

- szczypta soli

 

farsz na każdą pizzę: 

- 1/2 cebuli  

- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym  

- kilka oliwek (czarne lub zielone)

- 50 g jogurtu naturalnego (można zamienić na krojone pomidory w sosie własnym)  

- sól, pieprz  

Drożdże rozrób z ciepła wodą i odstaw na 5 minut, aż zaczną pracować.

Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłebienie w środku, wlej drożdże i wyrób elastyczne ciasto.

Podziel na dwie porcje, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (lub na 5 minut do piekarnika na 50 stopni).

Po tym czasie każdą kulkę rozciągnij, nadając jej kształt pizzy.

Gotowe spody połóż na papierze do pieczenia.

Przygotuj farsz: cebulę pokrój w kostkę i uduś na teflonowej pateni, podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodaj odsączonego tuńczyka i przypraw do smaku.

Na pizzy ułóż tuńczykowy farsz, posyp oliwki, posmaruj jogurtem.

Piecz 10-15 minut w 220 stopniach.

Możesz podać np.z rukolą.

  Tabata. Trening trwający zaledwie 4 minuty, ale swoją intensywnością zastępujący godzinę ćwiczeń. Jest skuteczny w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz znacznie ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI