Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pizza razowa z tuńczykiem

Składniki na dwie pizze:

ciasto:

- 200g mąki pszennej razowej (lub trzy ziarna Lubella)

- 2 łyżeczki suszonych drożdży lub cztery świeżych

- ok. 120ml ciepłej wody ( zależnie od mąki )

- szczypta soli

 

farsz na każdą pizzę: 

- 1/2 cebuli  

- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym  

- kilka oliwek (czarne lub zielone)

- 50 g jogurtu naturalnego (można zamienić na krojone pomidory w sosie własnym)  

- sól, pieprz  

Drożdże rozrób z ciepła wodą i odstaw na 5 minut, aż zaczną pracować.

Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłebienie w środku, wlej drożdże i wyrób elastyczne ciasto.

Podziel na dwie porcje, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia (lub na 5 minut do piekarnika na 50 stopni).

Po tym czasie każdą kulkę rozciągnij, nadając jej kształt pizzy.

Gotowe spody połóż na papierze do pieczenia.

Przygotuj farsz: cebulę pokrój w kostkę i uduś na teflonowej pateni, podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodaj odsączonego tuńczyka i przypraw do smaku.

Na pizzy ułóż tuńczykowy farsz, posyp oliwki, posmaruj jogurtem.

Piecz 10-15 minut w 220 stopniach.

Możesz podać np.z rukolą.

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     345323 / 32 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI