Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sos pomidorowy/ketchup domowy prosty 

  • 1 kg dojrzałych pomidorów 
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu + ew. odrobina więcej do smaku
  • sól, pieprz, ostra papryka wg. smaku

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki (ja zamiast parzyć, obieram zwykłą obieraczką) i usuń gniazda nasienne. Miąższ poskrój w kostkę, przełóż do garnka.

Do pomidorów dodaj czosnek, cebulkę - pokrojoną w drobną kostkę oraz olej, ocet i ksylitol/erytrol. Przypraw. 
Gotuj na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną, a sos zgęstnieje.

Zmiksuj na gładko.
Gorący sos przełóż do słoiczka, zakręć. Postaw słoiczki do góry nogami i wystudź.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

   Ostrzeżenie  W przypadku jakichkolwiek dolegliwości powinniście się udać do lekarza, podane niżej sposoby nie zastąpią konsultacji medycznej!!!      Ból ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     352143 / 78 / 8
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI