Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sos pomidorowy/ketchup domowy prosty 

  • 1 kg dojrzałych pomidorów 
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu + ew. odrobina więcej do smaku
  • sól, pieprz, ostra papryka wg. smaku

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki (ja zamiast parzyć, obieram zwykłą obieraczką) i usuń gniazda nasienne. Miąższ poskrój w kostkę, przełóż do garnka.

Do pomidorów dodaj czosnek, cebulkę - pokrojoną w drobną kostkę oraz olej, ocet i ksylitol/erytrol. Przypraw. 
Gotuj na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną, a sos zgęstnieje.

Zmiksuj na gładko.
Gorący sos przełóż do słoiczka, zakręć. Postaw słoiczki do góry nogami i wystudź.

Przechowuj w chłodnym miejscu.

oliwkowe pięty Oliwę z oliwek wcieramy w stopy i nakładamy czyste bawełniane skarpetki. Zabieg zmiękcza skórę na stopach. Oliwkę możemymy też wmasowywać w ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     341657 / 70 / 5
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI