Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Szybki pełnoziarnisty chleb orkiszowy

  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistego typ co najmniej 1650
  • 250g mąki orkiszowej typ 650
  • 150g płatków owsianych górskich lub orkiszowych/ można zastąpić otrębami
  • 50g pestek słonecznika
  • 150g wody
  • 250g mleka 1,5%
  • 40g drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 - 1/2 łyżeczki soli
  • 20g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
pełnoziarnisty chleb orkiszowy zdrowy chleb

Podgrzej lekko mleko i wodę, dodaj drożdże i cukier i odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj.

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut (najlepiej w ciepłe miejsce).

Formę (dłuższa keksówka - ok. 30 cm długości) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto chlebowe, wygładź mokrą ręką i odstaw na kolejne 15 minut do wyrośnięcią.

Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Kroić po ostudzeniu, choć na ciepło też się da, sprawdzone! :)

   Dżem z jakich owoców zgęstnieje sam na galaretkę, a z którymi owocami się to się nie uda?   1. zależy, ile pektyn zawierają owoce. 2. zależy, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339183 / 39 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI