Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem i łososiem

Składniki na ciasto:

    • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1 jajko
    • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 

     

          Składniki na farsz:
      • ok. 200 g mrożonego szpinaku (mogą być świeże liście, ale trzeba ich wziąć dużo więcej)
      • kilka piórek cebuli
      • ok. 200g łososia (u mnie gotowany na parze z obiadu)
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 jajka
      • 300g jogurtu naturalnego
      • 2-3 łyżki sera mozarella lub feta
      • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
      pełnoziarnista tarta  tarta z łososiem tarta ze szpinakiem

       

      Ciasto Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na koło, nieco większe niż forma, którą masz (ja użyłam silikonowej, której nie trzeba natłuszczać, ale możesz też użyć innej dowolnej, pamiętaj o natłuszczeniu). Ciasto przełóż do formy, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika na 10-12 minut, żeby się lekko podpiekło. Czekamy chwilę, aż lekko przestygnie. Nadzienie Farsz: na patelni podduś czosnek ze szpinakiem (odparuj wodę). Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj jajka z jogurtem na gładką masę i przypraw, pod koniec dodaj pokruszony/starty ser. Na podpieczony spód wyłóż przygotowany szpinak, rozłóż na nim podzielonego na kęsy łososia, piórka cebuli (będą przyjemnie chrupały) i zalej masą jajeczno-jogurtowo-serową.

      Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, tak aby wierzchnia masa się ścięła. Smacznego!

         Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

      ZNAJDŹ NAS NA FB

      SPRAWDŹ SWOJE BMI!

      NEWSLETTER

      Instytut Zdrowego Odżywiania
      Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
      copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
      idea, gfx & code by warlock
      all rights reserved     315655 / 45 / 6
      REGULAMIN ~ POLITYKA PLIKÓW COOKIE