Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem i łososiem

Składniki na ciasto:

    • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1 jajko
    • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 

     

          Składniki na farsz:
      • ok. 200 g mrożonego szpinaku (mogą być świeże liście, ale trzeba ich wziąć dużo więcej)
      • kilka piórek cebuli
      • ok. 200g łososia (u mnie gotowany na parze z obiadu)
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 jajka
      • 300g jogurtu naturalnego
      • 2-3 łyżki sera mozarella lub feta
      • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
      pełnoziarnista tarta  tarta z łososiem tarta ze szpinakiem

       

      Ciasto Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na koło, nieco większe niż forma, którą masz (ja użyłam silikonowej, której nie trzeba natłuszczać, ale możesz też użyć innej dowolnej, pamiętaj o natłuszczeniu). Ciasto przełóż do formy, spód ciasta nakłuj widelcem w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika na 10-12 minut, żeby się lekko podpiekło. Czekamy chwilę, aż lekko przestygnie. Nadzienie Farsz: na patelni podduś czosnek ze szpinakiem (odparuj wodę). Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmiksuj jajka z jogurtem na gładką masę i przypraw, pod koniec dodaj pokruszony/starty ser. Na podpieczony spód wyłóż przygotowany szpinak, rozłóż na nim podzielonego na kęsy łososia, piórka cebuli (będą przyjemnie chrupały) i zalej masą jajeczno-jogurtowo-serową.

      Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, tak aby wierzchnia masa się ścięła. Smacznego!

      peeling oliwkowy oliwa z oliwek 1/2 szklanki cukru Umyć twarz wodą, a następnie wmasować w nią oliwę z oliwek. Następnie delikatnie okrężnymi ruchami masujemy ...

      ZNAJDŹ NAS NA FB

      SPRAWDŹ SWOJE BMI!

      NEWSLETTER

      Instytut Zdrowego Odżywiania
      Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
      copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
      idea, gfx & code by warlock
      all rights reserved     339264 / 48 / 4
      REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI