Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Sos kurkowy do mięsa/ryby/makaronu

  • szklanka kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 łyżki białego wina
  • 100ml bulionu warzywnego (może być z bulionetki)
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Grzyby oczyść, podsmaż razem z posiekaną cebulka na maśle. Po 2 min. dodaj wino, po kolejnych 2 bulion i dalej jogurt (dodaj 1-2 łyżki gorącego bulionu do jogurtu przed dodaniem, zapobiegnie zważeniu). Na koniec dodaj koperek. Zredukuj sos (odparuj trochę). Smacznego!

sos kurkowy

Można go zlikwidować nie tylko po przez wietrzenie, ale także zagotowując w odkrytym naczyniu miętę, tymianek lub majeranek albo też odrobinę korzeni - cynamonu ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312503 / 14 / 2