Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pełnoziarniste ciasto śliwkowe

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - typ powyżej 1000, najlepiej 1650 (można użyć też pszennej, ew. żytniej - wymieszanej z inną, żeby ciasto było lżejsze)
  • 50g mąki pszennej/orkiszowej typ 450
  • 3 jajka
  • 200g ksylitolu lub erytrolu
  • 200g oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 80g mleka (zwykłe lub roślinne)
pełnoziarniste ciasto śliwkowe dietetyczne ciasto śliwkowe

Masło rozpuść. W międzyczasie zmiksuj jajka z ksylitolem. Do masy dodaj pozostałe składniki (prócz masła), wymieszaj 1-2 minuty, pod koniec dodaj rozpuszczone masło/olej kokosowy.

Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika - piecz 40 minut.

Możesz podać z cukrem pudrem z ksylitolu.

Jak co roku, pierwszy weekend majowy jest oficjalnym rozpoczęciem sezonu. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby dania z grilla były pyszne, a przede wszystkim zdrowe!   Oto ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323111 / 16 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI