Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pełnoziarniste ciasto śliwkowe

  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - typ powyżej 1000, najlepiej 1650 (można użyć też pszennej, ew. żytniej - wymieszanej z inną, żeby ciasto było lżejsze)
  • 50g mąki pszennej/orkiszowej typ 450
  • 3 jajka
  • 200g ksylitolu lub erytrolu
  • 200g oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 80g mleka (zwykłe lub roślinne)
pełnoziarniste ciasto śliwkowe dietetyczne ciasto śliwkowe

Masło rozpuść. W międzyczasie zmiksuj jajka z ksylitolem. Do masy dodaj pozostałe składniki (prócz masła), wymieszaj 1-2 minuty, pod koniec dodaj rozpuszczone masło/olej kokosowy.

Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika - piecz 40 minut.

Możesz podać z cukrem pudrem z ksylitolu.

Jego aromat i smak znamy i cenimy od wieków. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę, że to nie jedyne jego atuty!  Zastosowanie dla naszego zdrowia może mieć zarówno cynamon, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339266 / 50 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI