Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pełnoziarniste pączki-oponki

  • 250 g chudego białego sera 
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1750 i więcej)
  • 100 g mąki pszennej typ 650 
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego (demerara) lub 100g ksylitolu
  • jajko 
  • 1 łyżka spirytusu lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu (pączki nie będą nasiąkały tłuszczem)
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • olej do smażenia (ja używam słonecznikowego, czasem ryżowego - polecam! lub zwykłego smalcu) 
  • cukier puder do obsypania (ja miksuję cukier brązowy lub xylitol)
pączki pełnoziarniste

Żółtko oddziel od białka, wbij do miski. Dodaj brązowy cukier, ser, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na gładką masę. Białko ubij na sztywno. Obie mąki i sodę przesiej, dodaj do masy serowej. Do masy dodaj spirytus lub ocet oraz ubite białko, wszystko razem wymieszaj, a następnie ciasto przełóż na stolnicę (podsyp mąką) i zagnieć na jednolitą masę.

 

Ciasto najlepiej podzielić sobie na dwie-trzy części i każdą rozwałkować. Uwaga nie za cienko! ok. 5-7 mm grubości, nawet centymetr!

Wycinaj duże kółka, a w środku mniejsze. 

Rozgrzej olej w garnku. Ja używam woka, bo smaży się w nim więcej i szybciej. Smaż pączki z obu stron na złoto. Rosnąć podczas smażenia (olej nie może być zbyt gorący bo nie wyrosną) i popękać - nie przejmuj sie będą pyszne.

Po usmażeniu odsącz na papierze. Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem z brązowego cukru lub ksylitolu.

Można go zlikwidować nie tylko po przez wietrzenie, ale także zagotowując w odkrytym naczyniu miętę, tymianek lub majeranek albo też odrobinę korzeni - cynamonu ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323111 / 16 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI