Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pełnoziarniste pączki-oponki

  • 250 g chudego białego sera 
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1750 i więcej)
  • 100 g mąki pszennej typ 650 
  • 80 g brązowego cukru trzcinowego (demerara) lub 100g ksylitolu
  • jajko 
  • 1 łyżka spirytusu lub 1/2 łyżeczki zwykłego octu (pączki nie będą nasiąkały tłuszczem)
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • olej do smażenia (ja używam słonecznikowego, czasem ryżowego - polecam! lub zwykłego smalcu) 
  • cukier puder do obsypania (ja miksuję cukier brązowy lub xylitol)
pączki pełnoziarniste

Żółtko oddziel od białka, wbij do miski. Dodaj brązowy cukier, ser, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na gładką masę. Białko ubij na sztywno. Obie mąki i sodę przesiej, dodaj do masy serowej. Do masy dodaj spirytus lub ocet oraz ubite białko, wszystko razem wymieszaj, a następnie ciasto przełóż na stolnicę (podsyp mąką) i zagnieć na jednolitą masę.

 

Ciasto najlepiej podzielić sobie na dwie-trzy części i każdą rozwałkować. Uwaga nie za cienko! ok. 5-7 mm grubości, nawet centymetr!

Wycinaj duże kółka, a w środku mniejsze. 

Rozgrzej olej w garnku. Ja używam woka, bo smaży się w nim więcej i szybciej. Smaż pączki z obu stron na złoto. Rosnąć podczas smażenia (olej nie może być zbyt gorący bo nie wyrosną) i popękać - nie przejmuj sie będą pyszne.

Po usmażeniu odsącz na papierze. Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem z brązowego cukru lub ksylitolu.

Kupić dobre jajka nie jest łatwo, szczególnie, że słowo eko, ekologiczny itp. są często niestety! nadużywane. Jak to zrobić? Aby sprawdzić jakość jajka, musisz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     315655 / 45 / 7
REGULAMIN ~ POLITYKA PLIKÓW COOKIE