Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zdrowe ciasto jagodowe

1,5 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki mąki orkiszowej

0,5 szklanki cukru pudru (ja używam xylitolu lub brązowego)

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1/4 łyżeczki cynamonu

120 g masła

garść rodzynek garść ziaren słonecznika

 

Nadzienie:

4 garście czarnych jagód

2 łyżki maki ziemniaczanej

2-3 łyżki soku z cytryny


Ciasto: Wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, mąkę, cukier ( odejmij 3 łyżki), cynamon, sodę oczyszczoną, ziarna słonecznika, rodzynki i sól. Dodaj rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i odsyp ok 0,5 szklanki na posypkę.

Resztę ciasta wyłóż na blaszkę o średnicy 23x25cm wysmarowaną masłem i wysypaną otrębami (ja zużywam formy silikonowej - więc jej nie smaruję).

Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, aż spód będzie rumiany.

 

Nadzienie: zagotuj jagody z cukrem (3 łyżki), sok z cytryny i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną.

Po ok 5 min. zdejmij z ognia i wyłóż na podpieczony spód.

Następnie posyp wierzch pozostawioną posypką.

Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz ok 20-30 min.

1. Nie dręcz się dietą! Nie powtarzaj sobie: :"jeszcze tylko ostani kawałek ciasta czy ciasteczko". W ten sposób kodujesz w mózgu, że dieta to wyrzeczenie i poświęcenie. ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339267 / 51 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI