Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pyszny domowy serek twarogowy

- 500 ml jogurtu greckiego (albo innego naturalnego jogurtu lub kefiru dobrej jakości)
+
- 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki dowolnych przypraw np. oregano lub zioła prowansalskie, papryka w proszku, czarnuszka itp...

lub w wersji słodkiej 2-3 łyżki posiekanych bakalii, orzechów i cynamon jeśli lubisz do smaku lub odrobina miodu

Jogurt przypraw i dobrze wymieszaj. Na sitko przełóż przyprawiony jogurt. Zawiń gazę i dociąż. Sprawdzi się np. słoik. Sitko kładziemy na miskę (uzyskamy serwatkę).
Wszystko wstaw do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej poczekasz, tym serek będzie gęstszy.
Po wyjęciu z gazy formujemy serek na pożądany kształt (można w tym momencie dodać np. pokrojone suszone pomidory lub inne dowolne składniki np. owoce suszone). Można włożyć go do dowolnej foremki np. silikonowej i odstawić na kilka godzin.

Jeśli chcesz serek na słodko: dodaj sparzone gorącą wodą posiekane bakalie już po odstaniu serka (zamiast krojonych pomidorów i oczywiście nie dodawaj przypraw, chyba że cynamon itp)

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339194 / 50 / 12
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI