Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pyszny domowy serek twarogowy

- 500 ml jogurtu greckiego (albo innego naturalnego jogurtu lub kefiru dobrej jakości)
+
- 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki dowolnych przypraw np. oregano lub zioła prowansalskie, papryka w proszku, czarnuszka itp...

lub w wersji słodkiej 2-3 łyżki posiekanych bakalii, orzechów i cynamon jeśli lubisz do smaku lub odrobina miodu

Jogurt przypraw i dobrze wymieszaj. Na sitko przełóż przyprawiony jogurt. Zawiń gazę i dociąż. Sprawdzi się np. słoik. Sitko kładziemy na miskę (uzyskamy serwatkę).
Wszystko wstaw do lodówki na 2-3 dni. Im dłużej poczekasz, tym serek będzie gęstszy.
Po wyjęciu z gazy formujemy serek na pożądany kształt (można w tym momencie dodać np. pokrojone suszone pomidory lub inne dowolne składniki np. owoce suszone). Można włożyć go do dowolnej foremki np. silikonowej i odstawić na kilka godzin.

Jeśli chcesz serek na słodko: dodaj sparzone gorącą wodą posiekane bakalie już po odstaniu serka (zamiast krojonych pomidorów i oczywiście nie dodawaj przypraw, chyba że cynamon itp)

 Jeśli nie robisz tego, co jest najlepsze dla twojego ciała, jesteś osobą, która traci. Prawda jest prosta. Jeśli nie dbasz o siebie, ani o własne ciało, możesz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327000 / 7 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI