Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Tarta budyniowa na spodzie migdałowo-daktylowym 

(ok. 25-30 cm średnicy formy)

Spód:

- 1 szklanka suszonych daktyli

- 2,5 szklanki płatków/słupków migdałowych

 

Masa budyniowa:

- 0,5 szklanki (50g) kaszy jaglanej

- 2 szklanki mleka roślinnego

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 2 łyżki brązowego cukru lub xylitolu

- ja zamieniam też czasem na banana

- 2 krople aromatu waniliowego (naturalny) - u mnie laski wanilii zamoczone w rumie od kilku miesięcy: 1 łyżka takiego aromatu.

Daktyle namocz na kilka godzin w ciepłej wodzie (pyszne też też moczone w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy).
Płatki/słupki migdałów, dodajemy odsączone wody daktyle i blendujemy aż masa będzie w miarę gładka.
Blaszkę wyłóż daktylowo-migdałowym spodem i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut (aż zrobi się twardsza).
Do garnuszka wsypuj kaszę (możesz ją wcześniej sparzyć wrzątkiem i podprażyć na patelni - wtedy na pewno nie będzie gorzka), brązowy cukier (jeśli używasz banana, to dodaj go na koniec, przed blendowaniem całości), olej kokosowy i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 krople aromatu.
Zagotuj, przykryj i poczekaj ok. 20-30 minut aż kasza wchłonie prawie całe mleko (ok. 15-20 minut).
Blendujemy jeszcze ciepłą razem z bananem (jeśli używasz go zamiast cukru).
Masę wyłóż na spód i dekoruj sezonowymi owocami.
Wstawiamy na noc do lodówki (a przynajmniej kilka godzin).

Masa budyniowa może mieć dowolny smak: wystarczy dodać 1/2-3/4 szklanki czarnej porzeczki, jagód czy malin!

  Wizyta na siłowni zapewnia szczupłą sylwetkę. Dla 10-15% jest to ciężka praca przynosząca efekty.  A reszta? ?Chodzimy? na ćwiczenia i  ??? NIC!  Tygodnie, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327000 / 7 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI