Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Tarta budyniowa na spodzie migdałowo-daktylowym 

(ok. 25-30 cm średnicy formy)

Spód:

- 1 szklanka suszonych daktyli

- 2,5 szklanki płatków/słupków migdałowych

 

Masa budyniowa:

- 0,5 szklanki (50g) kaszy jaglanej

- 2 szklanki mleka roślinnego

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 2 łyżki brązowego cukru lub xylitolu

- ja zamieniam też czasem na banana

- 2 krople aromatu waniliowego (naturalny) - u mnie laski wanilii zamoczone w rumie od kilku miesięcy: 1 łyżka takiego aromatu.

Daktyle namocz na kilka godzin w ciepłej wodzie (pyszne też też moczone w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy).
Płatki/słupki migdałów, dodajemy odsączone wody daktyle i blendujemy aż masa będzie w miarę gładka.
Blaszkę wyłóż daktylowo-migdałowym spodem i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut (aż zrobi się twardsza).
Do garnuszka wsypuj kaszę (możesz ją wcześniej sparzyć wrzątkiem i podprażyć na patelni - wtedy na pewno nie będzie gorzka), brązowy cukier (jeśli używasz banana, to dodaj go na koniec, przed blendowaniem całości), olej kokosowy i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 krople aromatu.
Zagotuj, przykryj i poczekaj ok. 20-30 minut aż kasza wchłonie prawie całe mleko (ok. 15-20 minut).
Blendujemy jeszcze ciepłą razem z bananem (jeśli używasz go zamiast cukru).
Masę wyłóż na spód i dekoruj sezonowymi owocami.
Wstawiamy na noc do lodówki (a przynajmniej kilka godzin).

Masa budyniowa może mieć dowolny smak: wystarczy dodać 1/2-3/4 szklanki czarnej porzeczki, jagód czy malin!

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331943 / 324 / 15
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI