Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pasta słonecznikowa pomidorowa lub pietruszkowa

Czas przygotowania: 10 minut + noc namoczenia

 

Składniki na jeden słoik:

  • 200g słonecznika/1,5 szklanki namoczonego na noc w wodzie
  • 6-7 suszonych pomidorów lub pęczek pietruszki, dokładnie posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 - 4 łyżki wody
  • sól i czarny pieprz
pasta ze słonecznikiem pasta kanapkowa

 

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.

Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny (lub zamiast pomidorów pietruszkę) i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.

Dolać dwie łyżki wody (można więcej) i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 - 4 dni.

Jedno z moich ulubionych użyć słoika - to sałatka słoikowa. Można zabrać ją ze sobą dosłownie wszędzie! Niewątpliwe plusy: warstwy nie mieszają się między sobą, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331943 / 324 / 16
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI