Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Słodziutkie ciasto z batatów

- 650 g batatów

- 2 łyżki mąki kokosowej

- 2 jajka

- 20 g oleju kokosowego (lub innego w formie płynnej)

- 1 banan

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można dodać orzechy)


Bataty obieramy i gotujemy (nie solimy!).

Ubijamy białko na sztywną pianę. Dodajemy żółtka.

Bataty miksujemy z bananem, olejem, cynamonem, mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.

Mieszamy delikatnie z masą jajeczną.

Przekładamy do keksówki (można ją posmarować odrobiną oleje kokosowego) i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni (może być z termoobiegiem, wtedy ok. 170 stopni).

Na zdjęciu z bitą śmietaną kokosową, oprószone cynamonem.

Jeśli podzielicie ciasto na 5 kawałków - każdy będzie miał tylko 196 kcal! No i zawsze można podzielić na 10!

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     315655 / 45 / 7
REGULAMIN ~ POLITYKA PLIKÓW COOKIE