Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Słodziutkie ciasto z batatów

- 650 g batatów

- 2 łyżki mąki kokosowej

- 2 jajka

- 20 g oleju kokosowego (lub innego w formie płynnej)

- 1 banan

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można dodać orzechy)


Bataty obieramy i gotujemy (nie solimy!).

Ubijamy białko na sztywną pianę. Dodajemy żółtka.

Bataty miksujemy z bananem, olejem, cynamonem, mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.

Mieszamy delikatnie z masą jajeczną.

Przekładamy do keksówki (można ją posmarować odrobiną oleje kokosowego) i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni (może być z termoobiegiem, wtedy ok. 170 stopni).

Na zdjęciu z bitą śmietaną kokosową, oprószone cynamonem.

Jeśli podzielicie ciasto na 5 kawałków - każdy będzie miał tylko 196 kcal! No i zawsze można podzielić na 10!

Kalafior - choć często gości na naszych stołach, to i tak mało kto wie, jak jest zdrowy. Pochodzi z Cypru (kapusta cypryjska) a do Polski trafił za pośrednictwem Królowej ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327000 / 7 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI