Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pulchne i chrupiące muffinki śniadaniowe

  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 30g twarogu chudego
  • 30g: płatki owsiane lub jaglane 
  • 30g jabłka
  • 10g (niepełna łyżka) migdałów
  • 5g (1 łyżeczka) cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1g (0,3 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Włącz piekarnik - 180 stopni.

Białko ubij na sztywno (ze szczyptą soli).

Pozostałe składniki zblenduj na w miarę gładką masę.

Delikatnie połącz z białkiem.

Przełóż do foremek na muffiny i piecz 20 minut.

 

Z przepisu powstają 3-4 sztuki (zależy od foremki)- akurat na śniadanie. Zrób podwójną porcję i zabierz też na drugie śniadanie!

Pochodzenie: skamieniałości z epoki brązu wskazują, że winna latorośl rosła w Europie jeszcze przez okresem zlodowacenia? A w Egipcie, ponad 5 000 lat temu!   Skład: mają ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     312736 / 63 / 6