Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zupa z jarmużem i kaszą jaglaną na chłodne wieczory

  • 200g jarmużu (może być mrożony) pokrojonego dość drobno, bez łodyg
  • 50g kaszy jaglanej
  • garść startego pora
  • 1 posiekana w piórka cebulka
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 starta lub pokrojona w talarki marchewka
  • 1 mała pietruszka pokrojona jak marchewka
  • 1 litr wody (może być więcej)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka w proszku, liść laurowy i ziele angielskie po szt.
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok z cytryny do smaku

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą (gorącą). Prażymy razem z masłem na patelni, aż zacznie pachnieć. Wtedy dodajemy cebulkę i czosnek. i dusimy jeszcze chwilę.

W międzyczasie wrzucamy do garnka wszystkie składniki i gotujemy. Solimy zawsze na koniec!

Po 15 minutach dodajemy kaszę z cebulką i czosnkiem i gotujemy jeszcze ok. 10 minut (kasza będzie jeszcze lekko twarda, zanim zupa ostygnie, będzie akurat).

Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solimy.

I już! Mamy co najmniej 3 solidne porcje zupy :)

Jego aromat i smak znamy i cenimy od wieków. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę, że to nie jedyne jego atuty!  Zastosowanie dla naszego zdrowia może mieć zarówno cynamon, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     348687 / 8 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI