Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zupa z jarmużem i kaszą jaglaną na chłodne wieczory

  • 200g jarmużu (może być mrożony) pokrojonego dość drobno, bez łodyg
  • 50g kaszy jaglanej
  • garść startego pora
  • 1 posiekana w piórka cebulka
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 starta lub pokrojona w talarki marchewka
  • 1 mała pietruszka pokrojona jak marchewka
  • 1 litr wody (może być więcej)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka w proszku, liść laurowy i ziele angielskie po szt.
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sok z cytryny do smaku

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą (gorącą). Prażymy razem z masłem na patelni, aż zacznie pachnieć. Wtedy dodajemy cebulkę i czosnek. i dusimy jeszcze chwilę.

W międzyczasie wrzucamy do garnka wszystkie składniki i gotujemy. Solimy zawsze na koniec!

Po 15 minutach dodajemy kaszę z cebulką i czosnkiem i gotujemy jeszcze ok. 10 minut (kasza będzie jeszcze lekko twarda, zanim zupa ostygnie, będzie akurat).

Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solimy.

I już! Mamy co najmniej 3 solidne porcje zupy :)

 Jeśli nie robisz tego, co jest najlepsze dla twojego ciała, jesteś osobą, która traci. Prawda jest prosta. Jeśli nie dbasz o siebie, ani o własne ciało, możesz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     315655 / 45 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PLIKÓW COOKIE