Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Ocet jabłkowy


  • 1 - 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych (w oryginalnym przepisie skórki z jabłek)
  • 1 - 1,5 litra wody
  • 4 - 5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego

 

Wykonanie:

Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy do słoja.

Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (użyh 1 łyżeczkę miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego na 250 ml wody).

Przykrywamy gęstą ściereczką, ściśle obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie.

Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce.

Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.

 

Uwaga: Jeżeli podczas fermentacji pojawi się pleśń, zawartość słoja należy wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie jabłka.

Najlepsze są stare odmiany, nie polewane chemią. Dobry ocet wychodzi z papierówek, kronselek, antonówek, może być też zimowy bojken. Jeżeli po rozlaniu do butelek ocet fermentuje, to oznacza, że za wcześnie został zlany. Można po 4 tygodniach odlać część octu i używać, a resztę pozostawić, by jeszcze nabierał mocy.

Słowo \"sukces\" można odmienić na wiele sposobów. Dla każdego z nas sukces oznacza coś innego. Czasem jest to zdrowie lub rodzina, czasem dobry wygląd lub dobre finanse, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     328913 / 32 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI