Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Ocet jabłkowy


  • 1 - 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych (w oryginalnym przepisie skórki z jabłek)
  • 1 - 1,5 litra wody
  • 4 - 5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego

 

Wykonanie:

Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy do słoja.

Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (użyh 1 łyżeczkę miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego na 250 ml wody).

Przykrywamy gęstą ściereczką, ściśle obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie.

Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce.

Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.

 

Uwaga: Jeżeli podczas fermentacji pojawi się pleśń, zawartość słoja należy wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie jabłka.

Najlepsze są stare odmiany, nie polewane chemią. Dobry ocet wychodzi z papierówek, kronselek, antonówek, może być też zimowy bojken. Jeżeli po rozlaniu do butelek ocet fermentuje, to oznacza, że za wcześnie został zlany. Można po 4 tygodniach odlać część octu i używać, a resztę pozostawić, by jeszcze nabierał mocy.

Krok 1  Opróżnij lodówkę i dokładnie umyj wodą z płynem do naczyń i octem.Solidnie spłucz ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie starannie wysusz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     315656 / 46 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PLIKÓW COOKIE