Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Dżem owocowy (truskawkowy, morelowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy, malinowy i jaki chcecie)

  • 1 kg świeżych owoców (bez szypułek, ogonków itp.)
  • 2-3 łyżki* ksylitolu (ja częściej dodaję erytrol lub może być też stewia w kropelkach)
  • 2 płaskie łyżeczki agar-agar (sprawdź niżej, które owoce nie wymagają agaru)
zdrowy dżem dżem bez cukru

Owoce umieść w garnku, zasyp ksylitolem*. Przykryj i odstaw na ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Jak owoce puszczą sok możesz je rozgnieść/zblendować - w zależności, jaką konststencję dżemu chcesz uzyskać.

Gotuj ok. 45 minut na małym ogniu - mieszając, żeby się nie przypaliły!

Sok powinien się zredukować.

Po tym czasie w kilku łyżkach gorącej wody rozpuść agar (zwróć uwagę, żeby sie dobrze rozpuścił) i dodaj do owoców. Energicznie i dokładnie wymieszaj.

Do wyparzonych wrzątkiem słoiczków nalej gorący dżem, zakręć i postaw słoiczki do góry dnem. 

Ostudź w tej pozycji.

Dla wieszej pewności możesz zapasteryzować: gotuj w wodzie przez ok. 30 minut. I wtedy odstaw do góry dnem do ostudzenia. Wieczko tak czy inaczej ma być wklęsłe po otudzeniu.

Gotowe!

 

*  ilość dopasujcie do swoich upodobań smakowych, żeby potem nie wykręciło buzi od kwasu!

Łyżka ksylitolu ma 34 kcal, erytrolu 0 kcal i tak samo stewii.

 

Sprawdź, które owoce nie potrzebują dodatku agaru, pektyny lub innego środka żelującego KLIKNIJ TU.  

Lekarze alarmują, że pranie w temperaturze 40 stopni Celsjusza zabija jedynie 14 proc. bakterii! Oznacza to, że na naszych ubraniach, bieliźnie, ręcznikach i pościeli ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327131 / 69 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI