Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Dżem owocowy (truskawkowy, morelowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy, malinowy i jaki chcecie)

  • 1 kg świeżych owoców (bez szypułek, ogonków itp.)
  • 2-3 łyżki* ksylitolu (ja częściej dodaję erytrol lub może być też stewia w kropelkach)
  • 2 płaskie łyżeczki agar-agar (sprawdź niżej, które owoce nie wymagają agaru)
zdrowy dżem dżem bez cukru

Owoce umieść w garnku, zasyp ksylitolem*. Przykryj i odstaw na ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu. Jak owoce puszczą sok możesz je rozgnieść/zblendować - w zależności, jaką konststencję dżemu chcesz uzyskać.

Gotuj ok. 45 minut na małym ogniu - mieszając, żeby się nie przypaliły!

Sok powinien się zredukować.

Po tym czasie w kilku łyżkach gorącej wody rozpuść agar (zwróć uwagę, żeby sie dobrze rozpuścił) i dodaj do owoców. Energicznie i dokładnie wymieszaj.

Do wyparzonych wrzątkiem słoiczków nalej gorący dżem, zakręć i postaw słoiczki do góry dnem. 

Ostudź w tej pozycji.

Dla wieszej pewności możesz zapasteryzować: gotuj w wodzie przez ok. 30 minut. I wtedy odstaw do góry dnem do ostudzenia. Wieczko tak czy inaczej ma być wklęsłe po otudzeniu.

Gotowe!

 

*  ilość dopasujcie do swoich upodobań smakowych, żeby potem nie wykręciło buzi od kwasu!

Łyżka ksylitolu ma 34 kcal, erytrolu 0 kcal i tak samo stewii.

 

Sprawdź, które owoce nie potrzebują dodatku agaru, pektyny lub innego środka żelującego KLIKNIJ TU.  

   Irytujesz się? Chodzisz na siłownię miesiącami, a efektów wciąż brak?  Mięśnie nie rosną, waga nie spada, co jest nie tak?   Przyjrzyj się, czy nie popełniasz ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331943 / 324 / 14
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI