Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Dżem wieloowocowy bez cukru na 10-chę

dżemi owocowy bez cukry dżem bez cukru
  • 10 gruszek
  • 10 jabłek
  • 10 śliwek
  • sok z 1/2 buraczka lub wiecej (jak chcecie nadać koloru)
  • 100-150 ml wody

 

Gruszki i jabłka oraz śliwki umyj dokładnie, nie obieraj. Wydrąż środki (ogryzki z pestkami, pestki) i posiekaj w kostkę.

 

Na dno garnka wlej wodę i włóż owoce. Ja w zależności od smaku owoców czasem dosładzam ksylitolem/erytrolem.

Gotuj ok. 40 minut, mieszając, żeby owoce nie przywarły do dna.

Gotuj codziennie po 30 min dziennie przez 3 dni, cały czas mieszając.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do ostygnięcia do góry nogami.

Ważne, aby słoiki były wyparzone i szczelne!

 

Nie zawsze możemy zastosować jajko zgodnie z zaleceniami przepisu kulinarnego - czy to ze względu na reakcje alergiczne, czy ideologiczne (weganizm czy wegetarianizm). Jednak ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331943 / 324 / 14
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI