Gotuj zdrowo / Kolacja

Tarta z kurkami

(składniki na formę 20-25 cm)

 

Kruche ciasto na tartę:

  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej typ 1750 i więcej + 50 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej typ 650 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 50 ml bardzo zimnej wody

Farsz:

  • 200 g świeżych lub mrożonych kurek + 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • kilka piórek cebuli
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku lub sczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
tarta z kurkami

Posiekane masło i mąki lekko zagnieć. Dodaj sól i tymianek i wodę, szybko zagnieć całość, schłodź, wyłóż ciastem foremkę - najlepiej wtedy ponownie schłodzić ciasto przez noc! Dzięki temu ciasto będzie bardzo kruche i nie skurczy się w trakcie pieczenia.

Gdy ciasto już się schłodzi - podpiecz je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu).

W tym czasie przygotuj farsz - w miseczce dokładnie wymieszaj jajka, jogurt, koperek i całość dopraw do smaku.

Ja bardzo lubię dodać wtedy odrobinę startej mozzarelli lub parmezanu.

Kurki oczyść, podsmaż krótko na maśle klarowanym (odrobina).

Na podpieczony spód wylej masę jajeczną, udekoruj kurkami.

Piecz około 25-35 minut w 180 stopniach.

Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i zimno.

  Żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce! zwykł mówić Kubuś Puchatek.    Siedzisz lub leżysz i myślisz "jak mi się nic nie chce". Nic mi się nie chce, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323139 / 44 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI