Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Szybki i łatwy chleb bezglutenowy

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli

W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i garść mąki, wymieszaj.

Tak przygotowany rozczyn pozostaw w ciepłym, bezwietrznym miejscu na 5 min. Następnie dodaj pozostałe składniki (mąka powinna być przesiana!!!) i wymieszaj łyżką.

Odstaw do wyrośnięcia i po upływie 20 minut wymieszaj ciasto jeszcze raz i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką bezglutenową metalowej foremki (keksówki - 10 x 20) wygładź powierzchnię, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut, w tym czasie ciasto powinno powiększyć objętość.

Piecz w temperaturze 200° C przez 60 minut.

Po upieczeniu wystudź bochenek na metalowej kratce.

Przepis możesz zmodyfikować pod względem rodzaju mąki i dodatków.

Jego aromat i smak znamy i cenimy od wieków. Ale rzadko zdajemy sobie sprawę, że to nie jedyne jego atuty!  Zastosowanie dla naszego zdrowia może mieć zarówno cynamon, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323060 / 9 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI