Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Szybki i łatwy chleb bezglutenowy

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli

W misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i garść mąki, wymieszaj.

Tak przygotowany rozczyn pozostaw w ciepłym, bezwietrznym miejscu na 5 min. Następnie dodaj pozostałe składniki (mąka powinna być przesiana!!!) i wymieszaj łyżką.

Odstaw do wyrośnięcia i po upływie 20 minut wymieszaj ciasto jeszcze raz i przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką bezglutenową metalowej foremki (keksówki - 10 x 20) wygładź powierzchnię, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut, w tym czasie ciasto powinno powiększyć objętość.

Piecz w temperaturze 200° C przez 60 minut.

Po upieczeniu wystudź bochenek na metalowej kratce.

Przepis możesz zmodyfikować pod względem rodzaju mąki i dodatków.

Opracowany w latach 80-tych XX wieku indeks glikemiczny to system klasyfikacji wszystkich węglowodanów na skali 0-100, pozwalający sprawdzić, jak wpływają one na bardzo ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     364027 / 27 / 7
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI