Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Ciasto marchewkowe

  • 180g zmielonych płatków owsianych
  • 75g ksylitolu (ja używam erytrolu) + można dodać 1 łyżkę melasy karobowej - nadaje przyjemny karmelowy smak
  • 200g marchewki
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (płynnego) lub rzepakowego
  • 100g jogurtu naturalnego (może być mleczko kokosowe)
  • 1 jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej/przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie: marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce (jabłka na drobnych, marchewkę na większych oczkach) lub zblenduj z olejem, żółtkami i jogurtem. Płatki owsiane zmiksuj z ksylitolem i płatkami migdałowymi oraz sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodaj posiekane orzechy. Oddzielnie ubij białko ze szczypta soli. Do mokrych składników wsyp sypkie i wymieszaj dokładnie. Dodaj białko.

 

Ciasto wyjdzie także wtedy, gdy jabłko i marchewkę zetrzesz/zblendujesz i wymieszasz z resztą składników - wtedy będzie nieco niższe, ale nadal pyszne!

 

Wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st. C i piecz na funkcji termoobiegu przez 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Zostaw do ostygnięcia.

 

Ciasto ma ok. 1580 kcal - podziel je na 8-10 porcji :)

Mango zwane jabłkiem tropików (drzewa na którym rosną sięgają 30m!) to jeden z najpopularniejszych owoców tropikalnych. Jest ponad 1000 odmian mango! Uprawiane jest ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327000 / 7 / 1
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI