Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Niezwykle prosty chleb bezglutenowy z ziarnami i chrupiącą skórką

 Przepis na 2 bochenki, długo zachowuje świeżość !

  • 250 g mąki gryczanej (u mnie zmielona kasza gryczana, niepalona)
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej (w zastępstwie może być skrobia kukurydziana)
  • 7 g drożdży suszonych (1 opakowanie)
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 1 płaska łyżka soli (morska, himalajska)
  • 1 łyżka cukru (brązowy lub erytrol)
  • 500 ml lekko ciepłej wody (lub nieco więcej)

Suche składniki dokładnie wymieszaj.

Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połączyć) i dokładnie wymieszaj (nie powinno być grudek).

 

Przykryj suchą ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - ciasto powinno podwoić objętość.

Keksówkę (keksówki) wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odkleić papier).

Ja używam formy silikonowej i jej niczym nie smaruje.  

Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia - na 30 minut.

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220° C. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (bez termoobiegu). Jeśli za szybko się rumieni przykryj arkuszem papieru.

Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiecz jeszcze z 10 minut. Kiedy używam foremki silikonowej, to go już nie dopiekam.

 

A jak sprawdzić, kiedy chleb jest gotowy?

Kiedy pukamy w niego od spodu, powinien wydać głuchy odgłos.
Studzimy na kratce do pieczenia (ja odwracam do góry nogami) - chleb ma odparować wilgoć. 

  Oto kilka trików, które zapewnią Ci optyczne wyszczuplenie!   - skup się na eksponowaniu twoich atutów np. jeśli masz zgrabne nogi, śmiało załóż krótszą ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     327130 / 68 / 4
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI