Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Chleb pełnoziarnisty Instytutu Zdrowego Odżywiania

(porcja na 2 bochenki, 2 blaszki keksówki)

 

  • 1/2 kg mąki żytniej razowej (lub pszennej razowej)
  • 1/2  kg mąki orkiszowej
  • 1 l wody gazowanej
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych lub owsianych
  • 2 łyżki stołowe zakwasu - TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (brązowego, można zastąpić białym) 

Mąkę i wodę wymieszaj drewnianą łyżką na dość gładką masę. Po kolei dodawaj składniki powoli mieszając.

Odstaw przykryte w misce na 8-12 godzin, żeby wyrosło.

Odłóż zakwas na następny raz.

 

2 formy keksówki natrzyj odrobiną oliwy i posyp cieniutko mąką, włóż ciasto.

Aby uzyskać efekt, jak na zdjęciu, należy boki formy zamiast mąką, posypać pestkami słonecznika.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni lub 160-170 na termoobiegu). Piecz 1 h 15 min. - 1 h 30 min.

Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjmij z foremek, połóż na ściereczce, żeby odparował.

Zawinięty w ściereczkę w chlebaku będzie świeży przez tydzień.

kąpiel z rumiankiem 200g suszonego rumianku 50g suszonych kwiatów lipy 50g suszonych kwiatów lawendy Mieszankę ziół zawiązać w lnianą lub bawełnianą ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     345332 / 41 / 6
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI