Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Robimy zakwas

zakwas chleb pełnoziarnisty robimy zakwas zaczyn na chleb

Do litrowego słoja wyparzonego wrzątkiem wsypujemy 1/2 szklanki mąki (żytnia razowa typ 2000) i dodajemy pół szklanki wody.

Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką (nie zakręcamy słoja).

Na drugi dzień robimy to samo: dodajemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody.

Na trzeci i czwarty dzień tak samo. Nazywa się to dokarmianiem zakwasu.

Pomiędzy dokarmieniami należy zakwas wymieszać drewnianą łyżką.

Po czterech dniach dokarmiania mamy już pełen słoik zakwasu!

Zamykamy słoik, odstawiamy zakwas do lodówki na 2 a nawet 3 dni (można i dłużej) aby sobie poleżakował.

Będzie on mieć konsystencję gęstej śmietany i kwaskowaty zapach.

 

Używając zakwasu, zawsze dodajemy nieco wyrośniętego ciasta do słoika z zakwasem - dzięki czemu staje się coraz mocniejszy.

Za oknem letnio, gorąco. Dla niektórych to powód do radości, dla innych utrapienie. Upały naprawdę mogą dać się ze znaki! Powinniśmy pomóc naszemu organizmowi.   Poniżej ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

IZO NA INSTAGRAMIE

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2019 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     355693 / 42 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI