Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Robimy zakwas

zakwas chleb pełnoziarnisty robimy zakwas zaczyn na chleb

Do litrowego słoja wyparzonego wrzątkiem wsypujemy 1/2 szklanki mąki (żytnia razowa typ 2000) i dodajemy pół szklanki wody.

Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczką (nie zakręcamy słoja).

Na drugi dzień robimy to samo: dodajemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody.

Na trzeci i czwarty dzień tak samo. Nazywa się to dokarmianiem zakwasu.

Pomiędzy dokarmieniami należy zakwas wymieszać drewnianą łyżką.

Po czterech dniach dokarmiania mamy już pełen słoik zakwasu!

Zamykamy słoik, odstawiamy zakwas do lodówki na 2 a nawet 3 dni (można i dłużej) aby sobie poleżakował.

Będzie on mieć konsystencję gęstej śmietany i kwaskowaty zapach.

 

Używając zakwasu, zawsze dodajemy nieco wyrośniętego ciasta do słoika z zakwasem - dzięki czemu staje się coraz mocniejszy.

Oto, co najczęściej stoi na przeszkodzie:Miejsce 1: zaniżanie kaloryczności zjadanych potraw; myślimy, że zjadamy mniej, a faktycznie jemy więcej (nawet 30-50% przeszacowania!)2. ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339194 / 50 / 12
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI