Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Bułeczki grahamki

grahamki bułki pełnoziarniste
  • 100 g pszenicy lub orkiszu (jeśli masz jak zemleć na mąkę) lub mąki razowej typ 1850 (pszenna, orkiszowa)
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 20 g oleju
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • dowolne ziarenka + roztrzepane żółtko

 

Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić bułeczki.

Zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia, a następnie formujemy już właściwe bułeczki (8 szt.).

Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy słonecznikiem.

Odstawiamy do urośnięcia na 15-30 minut.

Piec ok 15-20 min w temp.180-200 stopni C.

  Nie tylko dla perfekcjonistów. Codziennie rozmawiam z osobami, które wychodzą z założenia ?wszystko, albo nic?. Sama tak byłam. Na szczęście mi przeszło (no ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     323058 / 7 / 2
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI