Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Piernik migdałowy, czekoladowo-śliwkowy, bez mąki bez cukru!

- 150 g migdałów (w skórce)

- 50 g orzechów włoskich

- 15 g kakao (takie do ciast, gorzkie)

- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- 70 g suszonych daktyli bez pestek

- 50 g suszonej żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek

- 2 łyżki miodu

- 4 jajka (oddzielnie 4 żółtka + 4 białka)

- 3 łyżki dżemu śliwkowego (ale może być każdy inny, także pieczone zmiksowane jabłko, dynia)

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Małą keksówkę posmaruj odrobiną oleju (lub wyłóż papierem, ale też posmaruj papier olejem).

Migdały zmiel  wraz z pozostałymi sypkimi składnikami: kakao, przyprawą do piernika i sodą - na sypką drobną mąkę (nie za długo, żeby nie wyszło masło orzechowe!) 

Daktyle zalej ciepłą wodą, by zmiękły - najlepiej namocz wczesniej na ok. 30 minut i odcedź.

Żółtka ucieraj (mikser, blender ręczny) tak długo, aż staną się jasne i gęste, wtedy dodaj do nich miód, dżem i daktyle i jeszcze raz zmiksuj dokładnie.

Dosyp zmielone z dodatkami migdały, żurawinę lub posiekane śliwki i posiekane orzechy włoskie i wymieszaj dokładnie.

Białka ubij ze sczyptą soli dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łopatką - do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelej do keksówki, wyrównaj i piecz ok. 40 min. do suchego patyczka.

Ostudź na kratce.

Wyszczuplająca spódnica  - ciemny kolor, opływowy kształt, baskinka lub panelowe zapięcie. Dopasowana górą a rozkloszowana dołem. Długość do miejsca gdzie noga ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     331428 / 2 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI