Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Mandarynkowe muffiny z suszonymi owocami

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 3 mandarynki (sok i skórka otarta ze sparzonych owoców)
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miód, syrop z agawy) 
  • 3-4 łyżki wody
  • po szczypcie: soli, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru w proszku

Składniki suche:

  • niepełna szklanka mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 1 garść płatków owsianych (można pominąć)
  • 8 daktyli pokrojonych w drobną kosteczkę
  • 3 suszone morele pokrojone w drobną kosteczkę
  • mała garść rodzynek
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wymieszaj wszystkie *mokre* składniki. Następnie dodaj do nich *suche* i przełóż do muffinkowych foremek.

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Najlepszym sposobem przechowania resztek jest ich zamrożenie. Mrożenie pozwala zachować niemal wszystkie składniki odżywcze w potrawie. Taki zamrożony bigos podgrzany ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339312 / 22 / 5
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI