Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Pulled turkey, czyli rwany indyk (lub wieprzowina) 

 

Mięso: 

  • ok. 1,5-2 kg łudźca z indyka lub łopatki wieprzowej 


Marynata: 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1-1,5 łyżki brązowego cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ale niekoniecznie)
  • 1 łyżka majeranku


Mięso opłucz (ale niekoniecznie) i osusz.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj resztę składników marynaty -  wymieszaj i tak przygotowaną marynatą natrzyj porządnie mięso.

Włóż do naczynia żaroodpornego, w którym później będzie pieczone, owiń naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin, żeby mięso przeszło marynatą.

Po tym czasie wyjmij, zdejmij folię spożywczą i przykryj naczynie folią aluminiową (- a najlepiej pokrywką od naczynia żaroodpornego.

Piecz w 150 stopniach 6 godzin, następnie zdejmij folię/pokrywkę i zwiększ temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 1 godzinę lub trochę dłużej, żeby na wierzchu zrobiła się chrupiąca skórka.

Po wyjęciu odstaw mięso, żeby przestygło. Ostudzone za pomocą widelca rozdziel na włókna.

 

Doskonałe na kanapkę, do domowej tortilli, do sałatki, na obiad.

Balsam z masłem kakaowym do bardzo suchej skóry 2 części: masło kakaowe 3 części: olej z awokado/olej z kiełków przenicy 1/3 części: witamina ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339184 / 40 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI