Gotuj zdrowo / wszystkie grupy

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 4-5 czerwonych papryk (najlepiej z 3 grzbietami)
  • 2 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów/pelati w sosie własnym 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 
  • 2 -3 ząbki czosnku 
  • 2 cebule 
  • 60g kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • sól i czarny pieprz, papryka chilli (ostrożnie!), bazylia

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, najlepiej używając opcji termoobiegu.

Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i gąbczaste błony. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry wraz z ząbkami czosnku w łupinie, piec przez 25 ? 35 minut do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać.

Ugotować kaszę (wcześniej przepłukać wrzątkiem).

 

Gorące papryki wyjąć, włożyć do szczelnego plastikowego pojemnika lub strunowego woreczka i odłożyć na 15 minut. Dzięki temu papryki będzie znacznie łatwiej obrać.

 

W międzyczasie na dnie garnka rozgrzać masło, poddusić pokrojoną cebulę i delikatnie zsunąć do garnka upieczone pomidory, ząbki czosnku wyciśnięte z łupiny oraz sporą szczyptę soli. Dusić przez 10 ? 20 minut na małym ogniu, w międzyczasie obierając zaparowane papryki, usuwając czarną, zwęgloną część skórki oraz jak najwięcej tej nieprzypieczonej.

Do podduszonych pomidorów dodać oskórowane papryki, ugotowaną kaszę, bulion i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.

 

Składniki na 6 dużych porcji.

  Tabata. Trening trwający zaledwie 4 minuty, ale swoją intensywnością zastępujący godzinę ćwiczeń. Jest skuteczny w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz znacznie ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339312 / 22 / 5
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI