Magda Radzi / wszystkie grupy

Indeks glikemiczny 

indeks glikemiczny cukrzyca dieta na cukrzycę niski indeks glikemiczny wysoki indeks glikemiczny średni indeks glikemiczny

Opracowany w latach 80-tych XX wieku indeks glikemiczny to system klasyfikacji wszystkich węglowodanów na skali 0-100, pozwalający sprawdzić, jak wpływają one na bardzo ważny dla zdrowia poziom cukru we krwi.

Jeśli organizm szybko trawi węglowodany, poziom cukru szybko się podnosi ? wtedy mamy do czynienia z wysokim IG, jeśli organizm trawi węglowodany wolniej, to prowadzi to do łagodniejszego wzrostu poziomu cukru we krwi i mamy do czynienia z niskim IG. Im niższy indeks glikemiczny, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Ten zdrowy sposób odżywiania polega na wybieraniu zdrowych węglowodanów i wiąże się z lepszym zdrowiem i prawidłową wagą. Reguluje poziom cukru we krwi przez co pomaga zapanować nad apetytem i łaknieniem słodyczy, podnosi poziom energii, spowalnia procesy starzenia, wprawia w dobry nastrój, przyspiesza przemianę materii.

Dieta uwzględniająca indeks glikemiczny nie jest restrykcyjna, ani trudna do przestrzegania ? bez większego trudu pomoże zrzucić zbędne kilogramy i spalić tkankę tłuszczową.

 

Najważniejsze zasady:

- regularność posiłków: jedz 5 razy dziennie, zaczynaj od śniadania. Rozkładając w czasie dostawy energii ustabilizujesz poziom cukru we krwi, a także przyspieszysz przemianę materii. Spalisz więcej tłuszczu, a mniej się go odłoży. Będziesz syta cały dzień

- dobre połaczenia: niektóre składniki spowalniają trawienie węglowodanów, a więc obniżają IG posiłku, są to min: błonnik, białko (pochodzące z chudych produktów), niektóre przyprawy np. cynamon, chili, imbir, pieprz, ocet - poprawna kolejność, czyli zjadaj produkty o wyższym IG w pierwszej połowie dnia, wtedy mniej tuczą.

Popołudniu unikaj węglowodanów, aby nie zakłócać w organizmie fazy spalania.

Unikaj jedzenia słodyczy i owoców po posiłkach

- produkty naturalne i dobrej jakości: produkty nieprzetworzone i nieoczyszczone są najzdrowsze!

- zmień swoje nawyki: ucz się prawidłowego układania swoich posiłków

- pij dużo wody

 

CO JEŚĆ:

- niski indeks glikemiczny (IG 55 i mniej)

 

?owoce: awokado, banany niedojrzałe, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, grejpfruity, gruszki (świeże i suszone), jabłka (świeże i suszone), wszystkie owoce jagodowe: min. maliny, truskawki, jagody, poziomki, kiwi, mandarynki, morele (świeże i suszone), pomarańcze, śliwki, winogrona,wiśnie, śliwki (świeże i suszone)

?warzywa: bakłażan, brokuły, cebula, cukinia, czosnek, kalafior, kapusta, marchew surowa, ogórki, papryka, pomidory, pory, rzodkiewka, sałata, selery, szczypior, szparagi, szpinak, ziemniaki słodkie, fasolka szparagowa żółta, oliwki, zimne gotowane ziemniaki

?grzyby, orzechy, pestki

?rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, fasolka szparagowa, soja, ciecierzyca

?kiełki

?nabiał: biały ser (chudy), twaróg (gładki, wiejski), mleko (chude) fermentowane napoje mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny), mleko sojowe, jajka

?produkty mączne: chleb na zakwasie, z mąki razowej lub pełnoziarnistej, np. pumpernikiel, makaron al dente

?otręby (pszenne, owsiane, ryżowe), kasza jęczmienna, kasza gryczana, owsianka, nasiona lnu

?słodycze: czekolada gorzka, syrop klonowy

?napoje (pij małymi łykami): woda niegazowana, kawa słaba lub bez kofeiny, napoje sojowe, herbatki ziołowe, np. z dziurawca, mięty, kopru włoskiego lub rumianku, herbatki owocowe, np. z dzikiej róży, malin, owoców leśnych, aronii, truskawek, zieloną herbatę, świeże soki owocowe (szczególlnie jabłkowy), soki warzywne, wino

?mięso: z kurczaka i indyka

?ryby: halibut, łosoś, tuńczyk, makrela, mintaj, morszczuk

 

- średni indeks glikemiczny (IG 56-69)

 

?warzywa: buraki, dynia, kukurydza, marchew gotowana, ziemniaki młode

?owoce: figi, mango dojrzałe, melon, papaja,

?produkty mączne: babka drożdżowa, biszkopty, chleb żytni, krakersy, naleśniki, tortilla

?słodycze: batoniki muesli, dżem truskawkowy, lody, miód, muesli z cukrem, rodzynki

?napoje: nektary owocowe, sok żurawinowy, piwo,

?kasza gryczana, kuskus, mąka kukurydziana, płatki owsiane, płatki śniadaniowe (zbożowe, niesłodzone), ryż brązowy, dziki, basmati

 

CZEGO NIE JEŚĆ

- wysoki indeks glikemiczny (IG 70 i więcej)

 

?tłuszczów nasyconych: szynki wieprzowej, karkówki, kiełbasy, parówek wieprzowych i drobiowych, pasztetu, podrobów, śmietany powyżej 12 proc. tłuszczu, zabielaczy do kawy, tłustej pizzy

?rozgotowanych warzyw

?rozgotowanego makaronu

?białego, błyskawicznego ryżu

?chrupek ryżowych

?bułek i rogali - białego pieczywa, bagietek, bułek drożdżowych, gofrów, wafliryżowych

?pieczonych ziemniaków i frytek

?bardzo dojrzałych, słodkich owoców, daktyli

?płatków kukurydzianych i popcornu

?czerwonego mięsa

?chipsów, batoników, czekolady

?sałatek z sosem majonezowym

?napojów typu cola i oranżada

?cukru

Ten niepozorny środek ma szeroki wachlarz zastosowań. Może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie, a także do inhalacji.   zwalcza zakażenia wirusowe i bakteryjne, ...

ZNAJDŹ NAS NA FB

SPRAWDŹ SWOJE BMI!

NEWSLETTER

Instytut Zdrowego Odżywiania
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
copyright © 2007-2018 Instytut Zdrowego Odżywiania
idea, gfx & code by warlock
all rights reserved     339183 / 39 / 3
REGULAMIN ~ POLITYKA PRYWATNOŚCI